مراقبت و سلامتی

پی آر پی چیست؟(فواید و عوارض آن )

پی آر پی چیست؟ فواید، عوارض آن

در سال های اخیر این فرضیه که بدن توانایی بهبود خود را دارد در بسیاری حوزه های پزشکی پذیرفته شده است، یکی از مهمترین آن ها توانایی بازسازی بدن بوسیله پلاسمای خون می باشد. پلاسمای خون بخش غنی از پلاکت ها است که امکان بهبود و بازسازی را برای بدن فراهم می کند. تزریق پلاسمای غنی از پلاکت برای انواع مشکلات از آسیب های ورزشی و مشکلات تاندون ها تا جوانسازی پوست و درمان ریزش مو مورد استقبال قرارگرفته است. باتوجه به اینکه از پلاکت های خون فرد برای خود بیمار استفاده می کند این تکنیک بی خطر است و می توان به عنوان درمان مکمل و ترکیبی نیز از آن استفاده کرد.

پی آر پی چیست؟

پلاسما قسمت مایع خون است که از آب و پروتئین تشکیل شده است و محل گلبول های قرمز، سفید و پلاکت ها است. پلاکت ها سلول های خونی هستند که باعث لخته شدن خون و عامل مهمی در بهبود فرایند رشد در بدن هستند. همانطور که گفته شد پلاکت های موجود در پلاسمای غنی عامل رشد و بهبود هستند که می توانند تولیدمثل سلولی را تحریک کنند و باعث بازسازی و بهبود بافت شوند. در پی آر پی از فرد خون گرفته شده و سپس به کمک دستگاهی بنام سانتریفیوژ( از طریق چرخش بسیار سریع ) پلاسما خون را که غنی از پلاکت ها است جدا می کند و سپس این پلاکت ها مجدد به بافت آسیب دیده مورد نظر برای بهبود تزریق می شود. پلاکت های فعال شده فاکتورهای رشد را آزاد می کنند وباعث تحریک و افزایش تعداد سلول در بدن فرد می شود.در انواع درمان ها بوسیله پی آر پی حداقل 3 جلسه به فاصله 4 تا 6 هفته نیز است.

فواید پی آر پی

  • بهبود زخم
  • آسیب مفاصل
  • درمان طاسی در مردان
  • رشد مجدد مو و افزایش ضخامت مو
  • جوانسازی پوست
  • افزایش سرعت بهبود پس از جراحی ها

پی آر پی و ریزش مو

پی آر پی برای درمان الگوی طاسی در مردان و افزایش رشد مجدد موها در بانوان و نیز افزایش ضخامت مو موثر است. نتایج درمان را پس از 6 ماه می توان بررسی کرد. برای اثربخشی بهتر برخی پزشکان مصرف گروه ویتامین های B و آهن را در یک دوره زمانی قبل از شروع پی آر پی توصیه می کنند. بعد از کاشت مو نیز درمان پی آر پی توسط برخی پزشکان تجویز می شود.

پی آر پی و جوانسازی پوست

تزریق پی آر پی به پوست مانند پر کننده ها سبب افزایش حجم به بافت پوست می شود و خطوط اطراف دهان، چشم و چین و چروک ها را بهبود می بخشد. این روش با تحریک سلولی باعث افزایش کلاژن سازی می شودو این امر به صاف و یکنواخت کردن پوست، روشن کردن و بهبود کیفیت پوست کمک می کند. می توان این روش را با میکرونیدلینگ و لیزر یا سایر روش های جوانسازی ترکیب کرد.

پی آر پی و آرتروز

به نقل از hopkinsmedicine تزریق پی آر پی با کاهش التهاب و تعدیل محیط مفصل به کاهش درد و بهبود آرتروز کمک می کند. در دردها و آسیب های ورزشی مانند درد آرنج در تنیس بازان یا مشکلات زانوها درمان پی آر پی توصیه شده است. البته هنوز تحقیقات درباره ی اثربخشی آن در حال تکمیل است.

پی آر پی و جوانسازی تخمدان ها

در جوانسازی تخمدان پلاسمای غنی از پلاکت مستقیماً به تخمدان ها تزریق می شود و که در مراکزی در اروپا و خاومیانه گزارش هایی از این روش در درمان مشکلاتی مانند کاشت جنین، یائسگی، کاهش ذخیره تخمدان گزارش شده است.

آیا پی آر پی درد دارد؟

برای پی آر پی حدود 1 تا 4 ویال از خون فرد گرفته می شود و با دستگاه سانتریفیوژ پلاسما جدا می شود برای تزریق در صورت و مو از بی حسی می توان استفاده کرد، پس از آن با سوزن های بسیار ظریفی تزریق به ناحیه مورد نظر می شود. در درمان با پی آر پی کمی سوزش و گزش خفیف احساس می شود.

قبل از پی آر پی چه باید کرد؟

حداقل 1 هفته قبل آسپرین، داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن و روغم ماهی خودداری کنید.

2 روز قبل از درمان نوشیدنی الکلی مصرف نکنید چون باعث کم آبی در بدن و افزایش کبودی می شود.

قبل از حضور در مطب غذای سبک و مختصر میل کنید.

بدن خود را هیدراته نگه دارید، 24 ساعت قبل حداقل 8 لیوان آب و صبح روز درمان 10 تا 12 لیوان آب بنوشید.

اگر از پی آر پی برای پوست صورت استفاده می کنید 1 هفته قبل از کرم های لایه بردار، مواد آرایشی حاوی ویتامین C، اسیدهای گلایکولیک استفاده نکنید.

بعد از پی آر پی چه باید کرد؟

  • تا 5 ساعت مورد درمان را نشویید.
  • حداقل 3 روز بعد از مواد و کرم های آرایش استفاده نکنید.
  • اگر موهای خود را پی آر پی کردید تا 2 روز موها را نشویید و از شامپو استفاده نکنید.
  • پوست خود را در معرض نور مستقیم خورشید، سرمای شدید قرار ندهید.
  • به مدت 1 ماه لیز و لایه برداری انجام ندهید.

عوارض پی آر پی

  • قرمزی، تورم، درد موضعی: این عوارض از چند ساعت تا 3 الی 4 روز بعد ممکن است ادامه داشته باشد.
  • عفونت موضعی: احتمال ایجاد عفونت پایین است و با آنتی بیوتیک به راحتی درمان می شود.
  • احتمال ایجاد اسکار

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *